Viimeisen parin vuoden aikana maailmalla on tajuttu, että ihmiset voivat työskennellä tehokkaasti myös kotoa käsin. Itse asiassa yhdysvaltalaisen Texas A&M Ergo Centerin yli 40 000 etätyöhön siirtynyttä toimistotyöntekijää kattaneesta tutkimuksesta kävi ilmi, että kotona työskenneltiin yhtä tuottavasti kuin toimistossa noin 4–6 viikon kuluessa etätyöhön siirtymisestä.
Microsoftin hiljattain järjestämässä kyselytutkimuksessa puolestaan selvisi, että 73 % työntekijöistä toivoo jatkossa joustavia etätyömahdollisuuksia. Tämän suuntauksen myötä yritykset eivät tulevaisuudessa tarvitse niin paljon toimistotilaa kuin aiemmin. Mutta miltä hybridityöpaikka tulee näyttämään? Monissa yrityksissä, esimerkiksi Amazonissa, on alettu noudattaa tämäntyyppistä mallia, jossa työntekijät voivat työskennellä joinakin päivinä kotona. On siis odotettavissa, että toimistotilojen käyttöaste minä tahansa päivänä tulee lähitulevaisuudessa olemaan noin 60 %.
Joustavuus kannattaa
Joustavuus on hybridityöpaikoilla menestyksen avain. Teknologisen kehityksen kiihtyminen ja alustojen kehittyminen on tehnyt Microsoft Teamsistä ja Zoomista etätyöntekijöiden perustyökaluja. Nyt keskitytään lähinnä siihen, miten teknologiaa voidaan hyödyntää entistä paremmin niin, että kotona työskentely on mahdollisimman samanlaista kuin toimistossa.
Meidän on kuitenkin oltava tietoisia siitä, että yhteydenpito työkavereihin on erilaista, kun viestintä siirtyy yhä enemmän verkkoon. Naureskelu yhdessä kahvitauolla ja kollegoiden reaktioiden näkeminen hyviin uutisiin ovat menneen talven lumia.

Tämä vaikuttaa kaikkeen – tiimin suoriutumisesta ja työntekijöiden tyytyväisyydestä aina rekrytointitapoihin ja henkilöstökehitykseen.
Monet ovat arvelleet, että toimistoista tulee muutakin kuin pelkkiä työskentelypaikkoja. Niistä tulee tapaamispaikkoja. Toimistopöytien varaaminen ja toimistohotellit yleistyvät ja työskentelytilojen suunnittelussa keskitytään yhä enemmän työkaveruuteen ja siihen, miten kokoonnutaan. Monet yritykset saattavat seurata suuryhtiöiden jalanjälkiä ja ottaa mallia vaikkapa Googlesta, joka vähentää ja uudistaa toimistotilojaan ja tuo tätä kautta lisäarvoa sekä itse yritykselle että sen tiimeille ja työntekijöille yksilöinä.
Ympäristöystävällisyyttä uusilla tavoilla
Kestävästä kehityksestä on puhuttu paljon jo viimeiset 15 vuotta, mutta monet yritykset ovat epäröineet tilojen ja prosessien muuttamisen edessä kustannussyistä. Nyt, kun perinteiset työskentelytilat on uudistettava hybridityöskentelyn tarpeisiin, kestävän kehityksen hankkeita saatetaan harkita samassa yhteydessä.
NEXTin hiljattain tekemästä kyselytutkimuksesta kävi ilmi, että toimistotyöntekijät eivät enää tyydy entisiin toimistotiloihinsa. He haluavat tiloihin entistä enemmän luonnonvaloa, toivovat uusiutuvien energianlähteiden käyttöä eivätkä halua kertakäyttötuotteita. He haluavat tulevaisuuden ekologiset toimistotilat jo nyt ja valitsevat mielellään sellaisen yrityksen tai työpaikan, johon liittyy tämäntyyppisiä etuja. Tämä vaikuttaa paitsi ympäristöön, myös henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.
Seurauksena tästä tulee hyvin todennäköisesti olemaan se, että entistä ekologisempien toimistotarvikkeiden lisäksi toimistotiloihin halutaan ekologisia elementtejä ja luonnonvaloa.

Journal of Clinical Sleep Medicine -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan luonnonvalolla valaistuissa tiloissa työskentely lisää tuottavuutta ja henkistä hyvinvointia. Lisäksi luonnonvalolla valaistussa toimistossa työskentelevät nukkuvat paremmin, koska luonnonvalo pitää sisäisen kellomme paremmin ajassa.
Nyt on aika tehdä olo mukavaksi
Kotoisan tunnelman tuominen kaupalliseen ympäristöön on ollut puheenaiheena jo jonkin aikaa, ja nykyisin kodikkuuskin on otettava huomioon uusia työskentelytiloja suunniteltaessa tai entisiä uudistettaessa.
Suunnittelijat keskittyvät nyt työskentelytilojen mukavuuteen ja joustavuuteen sekä monipuolisuuteen entisaikojen kopperomaisuuden sijaan. Värien lisääminen eli inspiroivien tai rauhoittavien värien tuominen tiloihin on myös tärkeää. Suunnittelijat voivat käyttää värejä myös erilaisten yhteistyöalueiden luomiseen tai tietyn alueen käyttötarkoituksen ilmaisemiseen.

Lähivuosina suunnittelijoiden tavoitteena on parantaa työntekijöiden mukavuutta niin paljon kuin suinkin mahdollista ja auttaa näitä samalla parantamaan tuottavuuttaan.