Saksalainen Smart Robotics on ESCAD Groupin tytäryhtiö, ja sen tuotevalikoimassa on esimerkiksi intralogistiikkaratkaisuja sekä kevyitä robottijärjestelmiä. Smart Roboticsin ratkaisut perustuvat Mobile Industrial Robotsin tuotteisiin, ja yritys kehittää sekä vakiomallisia että mukautettuja komponentteja liikkuviin MiR-robotteihin. Koska korkeudet teollisissa tuotantotiloissa vaihtelevat, robottien on voitava työskennellä eri korkeuksilla tuotteita siirtäessään ja toimittaessaan. logiCON|Lift-kuljetusrobotissa tässä auttaa LINAKin® sähkökäyttöinen nostopilari.
Tuotantolaitoksissa vaihtelua esiintyy muuallakin kuin lastaus- ja toimituspisteiden korkeuksissa. Koko tuotannon työnkulku sekä kuljetusrobottien tehtävät vaihtelevat suuresti. Smart Robotics tarjoaa mukautettuja järjestelmiä, jotka täyttävät kaikki vaatimukset.
”Haasteena logiCON|Lift-robotissa oli sen suunnittelu. Asennusmitat olivat minimaalisen pienet, mutta nostokorkeuden oli oltava mahdollisimman suuri. Lisäksi tarvitsemamme nostopilarin täytyi olla erittäin vakaa”, kertoo logiCON|Liftin suunnittelija Daniel Moritz.
LINAK LC3 -nostopilarin johtoreitityksestä pilarin läpi oli myös paljon hyötyä. Käyttökohteesta riippuen robotti voi altistua esimerkiksi pölylle tai vesiroiskeille käytön aikana. Koska LC3-nostopilarin suojausluokka on IPX4, se soveltuu erinomaisesti tällaisiin kohteisiin. Vaihtoehtona on lisäksi vielä suojausluokka IPX6.
Smart Roboticsin teknikot tutustuivat moniin markkinoilla oleviin nostopilareihin ennen LINAKin LC3-pilarin valitsemista.
Tiimi testasi myös joitakin muita sähköisiä säätöratkaisuja. LINAK julkisti LC3-nostopilarin vuonna 2018, ja siitä on saatavana kolme eri versiota: 4 000 N:n, 5 000 N:n ja 6 000 N:n työntövoimalla. Kompaktin perusversion asennusmitta on vain 320 mm, ja pilarin iskunpituus 400 mm. Tämä tuo monenlaisia käyttömahdollisuuksia.

”Yritimme aluksi toteuttaa korkeudensäädön tavallisilla nostopilareilla – samantyyppisillä kuin säädettävissä kalusteissa. Havaitsimme kuitenkin pian, että ne eivät täyttäneet vaatimuksiamme”, Smart Robotics GmbH:n projektipäällikkö Hendrick Pierburg kertoo.
Valitsimme lopulta nostopilarin LC3 erityisesti sen vakauden ja pienten asennusmittojen vuoksi. Kuljetusrobotin on käsiteltävä tuotteita ja asetettava ne paikoilleen erittäin tarkasti. Robotin on myös oltava vakaa ja kestettävä tehtäviensä edellyttämiä matkoja sekä matkan varrella sattuvia törmäyksiä ja ylipäätään tuotantotyötä.
”Jos nostopilarin välys on liian suuri, tästä on haittaa useimmissa käyttötilanteissa”, Pierburg kertoo.
Kuljetusrobotti on helppo ohjelmoida ja ottaa käyttöön web-käyttöliittymän kautta. Liikkuessaan ympäristössään robotti luo eräänlaisen kartan, jota se käyttää suunnistamiseen. Tämän jälkeen eri työvaiheet yksinkertaisesti yhdistetään toisiinsa käyttöliittymän avulla. Smart Roboticsin suunnittelijoiden oli helppo yhdistää LC3 suoraan robotin ohjausjärjestelmään. Takaisinkytkennästä vastaa potentiometri, mutta myös hall-anturi on saatavilla vaihtoehtona.
”Olemme erittäin vaikuttuneita nostopilarin ominaisuuksista. Sen alhainen melutaso on mukava lisä useimmissa käyttökohteissa”, Smart Roboticsin sähkötekniikka- ja tukipäällikkö Manuel Kramer kertoo.
Liikkuvan robotin lisäksi LC3-nostopilaria käytetään myös yrityksen kevyessä robotissa. Siinä vaatimuksena oli voida nostaa koko robottivartta ylöspäin käytön aikana.

”Vakaus on tällaisissa käyttökohteissa erittäin tärkeää, koska robotin on suoritettava tehtävänsä suurella tarkkuudella”, Hendrick Pierburg kertoo. LC3-nostopilaria kehittäessään LINAK keskittyi erityisesti vakauteen, jotta pilaria voitaisiin käyttää myös esimerkiksi leikkauspöydissä ja muissa edistyneissä lääketieteellisissä laitteissa. Pilarin dynaaminen taivutusmomentti on jopa 1 400 Nm ja staattinen jopa 3 000 Nm, joten se täyttää tällaistenkin käyttökohteiden vaatimukset.